DUO PONTE

Duo Ponte sestavljata pevka Alja Petric in kitarist Damjan Stanišić. V duet ju je povezalo raziskovanje zvočnih pokrajin ljudstev z daljnih ruskih step, panonske kotline, Balkana, južne Evrope in Novega sveta. Gradniki mostu, ki ga vzpostavljata s poslušalstvom, so čustva, ta na videz tako krhka, v resnici pa najtrdnejša snov vseh medčloveških odnosov in razmerij. Virtuozno kitaristovo obvladovanje instrumenta in prefinjen, žametni pevkin vokal sta le osnovi za subtilno povezovanje emocij, ki so se v glasbe sveta nalagale skozi stoletja, in ljubezni do glasbe, ki sta se ji glasbenika zavezala.

Korenine zasedbe segajo v leto 2014, ko sta glasbenika združila ideje in svoje sodelovanje predstavila na prvih koncertih v Murski Soboti. Od tedaj aktivno nastopata na številnih slovenskih in tujih odrih. Glasbenika sta se v prvih dveh letih delovanja osredotočila predvsem na raziskovanje glasbenega izročila raznolikih kultur po svetu. Preko lastnih prefinjenih aranžmajev sta ustvarila edinstven umetniški izraz pri interpretiranju glasbenih del, ki izvirajo iz Balkanskega in Iberskega polotoka, strastne Južne Amerike, vse do ruskih nomadskih ciganov in še dlje.

Duo Ponte se v zadnjem letu povezuje z nekaterimi slovenskimi pesniki in pisatelji. Sodeloval je pri nastajanju  zgoščenke Veter in Odmev (2016), ki je izšla kot del istoimenskega romana pisatelja Štefana Kardoša. Zaradi  naklonjenosti poeziji ni bilo naključje, da sta glasbenika stopila v korak s pesniki Magdaleno Svetina Terčon, Simono Solina in Albertom Halászem, ki so leta 2016 izdali pesniško zbirko Vrvohodci. Pesmi so sprva nastajale kot dialog med  Magdaleno in Simono, ki ga  je naknadno ujel še Albert. Trije pesniški glasovi so se stopili v en glas in  (p)ostali prijatelji z željo, da njihova pesem povezuje.  Pestre in barvite glasbene priredbe zasedbe Duo Ponte so poezijo dopolnile in ji vtisnile svojevrsten pečat. Skladba »Pomol« je bila v mesecu septembru 2017 izbrana in predstavljena v okviru javnega poziva »Imamo novo glasbo« (MK, RTV Slovenija). Zgoščenko Vrvohodci sta umetnika v sodelovanju z glasbenimi gosti in igralko Milado Kalezić premierno predstavila v Klubu Cankarjevega doma (marec 2018).

www.duoponte.com

 

 

Zgoščenke:

– Korenine/Koreni (december 2017, Založba Klopotec)

– Vrvohodci, uglasbena poezija(december 2017, Založba Klopotec)

– Duo Ponte live, Salon za enoglasbo (junij 2016, RTV Zelena jama, samozaložba)  

-Duo Ponte (oktober 2014, samozaložba)

 

Izpostavljeni festivali, koncerti:

Klub Cankarjev dom; Festival Poleti v NUK, Ljubljana; Guitar Art summer fest 2016, Herceg Novi; Karusel Festival ambijentalne i etno muzike, Čačak; Skrito dvorišče, Murska Sobota; Jazz Club Monument, Sarjaevo (BIH); Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka (BIH); Dom Kulture Vuk Karađić, Loznica (SRB); Pozornica Tršić (SRB); Mednarodni literarni festival Vilenica; Anin festival; Festival ulične glasbe FUGL; Guitar festival Valjevo; Salon uporabnih umetnosti; Festival Noči v stari Ljubljani, Ljubljana;

 

Izvedbe:

www.duoponte.com/latest-events/