pejsaži prekmurja, festival nabiralništva 3.-4.06., ljubljana
4. 6. 2023
12:00

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub temu je naš način življenja poseben. Preverite, kako živimo nabiralci in odkrijte, kaj vse se skriva okoli nas, da boste tudi sami zaživeli bolj naravno. Vabljeni, da se nam pridružite na 1. festivalu nabiralništva!

https://festivalnabiralnistva.si/

 

KONCERT:

PEJSAŽI PREKMURJA,  NEDELJA 04. JUNIJ ob 12:00 POGAČARJEV TRG

Alja Petric – a l l j a (glas, pojoče posode, zvočne matrice)

Vsaka krajina ima svoj značaj in svoj zven.

Tako pokrajina, kot tudi njeni prebivalci, so v Prekmurju preko zgodovinske odcepljenosti izoblikovali ter ohranili svojo značilno identiteto. Pejsaži Prekmurja upodabljajo zvočnost regije v kateri je avtorica odraščala. Pri tem skrbno in z občutkom odstirajo mnogotere plasti in značilnosti panonskega podeželja, ki nam pripoveduje v majhnih, skorajda neopaznih zgodbah. V odzven regionalnim pokrajinskim značilnostim, tamkajšnji prebivalci svoje navdihe beležijo v izrazitem jezikovnem narečju. Ta se je skozi zgodovino ohranil tudi v literaturi.

Avtorica se je projekta lotila večplastno. Besedila prekmurskih avtorjev (D. Šarotar, F. Lainšček, M. Vincetič, M. Kranjec, J. Novak, idr.) je glasbeno upodobila v tesnem sozvočju terenskih posnetkov narave in lastnega umetniškega izraza.

Lepo vabljeni v slušni svet nevidnega valovanja Pejsažov Prekmurja.