Vokalna delavnica za mlade 25. – 28.08., Mikk, Murska Sobota
25. 8. 2022
15:00
Delavnica je namenjena mladim pevcem in pevkam starosti 15 do 29 let, ki želijo spoznati prvine pravilne vokalne tehnike in uporabe glasu v popularnem ali sodobnem petju (jazz, pop, rock, world,…). Sestavljena je iz različnih aktivnosti, ki posegajo v uporabo in razumevanje vokalnega aparata pri petju.
Delavnica bo potekala 4 dni, v majhni skupini in je sestavljena iz teoretičnega ter prakitčnega dela.
Vsak udeleženec ob štirih skupinskih izkustvenih predavanjih prejme še tri poglobljene individualne ure in priložnost nastopanja na odru ter na ta način pridobi oprijemljivo znanje za naprej.
Dobrodošli so čisti začetniki kot tudi že izkušeni pevci. Delali bomo v majhni skupini, število mest je omejeno.
_________________________________________________________________
KAJ BOMO POČELI?
V teoretičnem delu se bomo skozi predavanja dotaknili različnih tem, delovanja in razumevanja pevskega aparata (anatomija, dihanje, glasilke), različnih pevskih tehnik in njihove uporabe, prav tako pa interpretacije v različnih glasbenih stilih.
Velik poudarek bo na individualnem delu z vsakim posameznikom. Skozi individualno obravnavo bodo za vsakega udeleženca pripravljene različne vaje in pomagala, da bo na svojem področju lahko napredoval tudi kasneje. Vsi sodelujoči bodo povabljeni, da svoje znanje predstavijo na nastopu ob zaključku delavnice. Javni nastop je po želji in ni obvezen.
_________________________________________________________________
STRUKTURA DELAVNICE IN PREDVIDENA ČASOVNICA:
1., 2., in 3. DAN:
– skupinsko teoretično predavanje (15:00-16:30)
– individualne vokalne ure (17:00-21:00)
4. DAN:
– delavnica odrskega nastopanja (10:00-11:00)
– generalka in zaključni nastop (17:00-19:00)
_________________________________________________________________
PODROBNEJŠI PREGLED VSEH AKTIVNOSTI:
1) Skupinska teoretična predavanja
DAN 1: Delovanje glasu (glasilke, anatomija, dihanje)
DAN 2: Opis vokalnih tehnik (klasika, voce vista, artikulacija, oblika,..)
DAN 3: Interpretacija, predstavitev stilov (izbor vokalistov, fraziranje, barvanje, različni primeri/komadi,…)
2) Individualne vokalne ure
Vsak udeleženec bo prejel tri 30-40 minutne individualne vokalne ure. Te so namenjene poglobljenemu delu s vsakim posameznikom, prepoznavanju njegovih kvalitet in pomanjkljivosti ter usmeritev za naprej. Udeleženec prejme vokalne vaje s pomočjo katerih bo lahko negoval in uril svoj glas ter se dolgoročno izboljšal v tehniki petja. Ura je namenjena delu na izbrani skladbi in tudi poglabljanju v interpretacijo.
3) Delavnica odrskega nastopanja
4) Generalka in zaključni nastop
Nastop je lepa priložnost, da se udeleženci predstavijo javnosti in pridobijo izkušnjo odrskega nastopanja. Udeležba na nastopu je lahko aktivna (na odru) ali pasivna (kot poslušalec).
_________________________________________________________________
Prijave potekajo do 17. 08. 2022 oz. do zapolnitve mest.
TERMIN: 25. 08 – 28. 08. 2022
LOKACIJA: MIKK Murska Sobota
PRIJAVNICA: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSewWR6dJ7r…/viewform…
CENA štiridnevne delavnice: 80€
(Cena vključuje: 4x skupinska delavnica, 3x individualna ura, zaključni nastop)
Vaša prijava je potrjena z izpolnjeno prijavnico in vplačilom zneska na TRR: SI56 6100 0001 4873 260 (D.H.)
Alja Petric – samozaposlena v kulturi, pevka; Lendavska 19a, 9000 Murska Sobota
VEČ INFO: alja.petric@gmail.com, mrsjuliemusic@gmail.com, zs ali 031604340
Projekt sofinancira občina Murska Sobota.
_________________________________________________________________
MENTORICI:
JULIJA FAJHTINGER
Magistrica profesorica glasbe, mentorica petja, kantavtorica, spremljevalna vokalistka in kitaristka Tinkare Kovač, certificirana inštruktorica joge za otroke in najstnike.
Julija poučuje individualne vaje in šolo za petje harmonij. Veseli jo delo z vsemi generacijami. Želi si, da učenci začutijo pomen glasbe in da ta skozi spoznavanje telesa lahko zazveni v njih samih.
Je dobitnica Priznanja za umetniško delo PEF in dobitnica dveh Perlachovih nagrad za dosežke na področju glasbene umetnosti.
Njena pevska pot se je začela z urami klasičnega petja na glasbeni šoli. Bila je članica zbora Carmina Slovenica, različnih vokalnih skupin, s katerimi se je doma in v tujini udeleževala revij in turnej. Sodelovala je z SNG Maribor in v operi Čarobna piščal, kjer je nastopala kot pevka in klarinetistka.
Pevske izkušnje si je doma in v tujini nabirala pri različnih profesorjih petja, kot so Wendy Parr, Mindy Pack, Katie Riggs, Nataša Nahtigal, Melissa Cross, Mary Zimmer Zema, Laurel Irene, Diva Satanica, Joshua Alamu in drugi. Redno se udeležuje delavnic pri domačih in tujih predavateljih. Svoje izkušnje pridobiva in širi s poučevanjem, koncertiranjem in izobraževanjem. Poglablja se tudi v ekstremne smeri uporabe vokala, kot “false cord scream, fry scream in distorzija”.
Trenutno kot pevka in kitaristka nastopa pod umetniškim imenom Julie, prav tako pa je spremljevalna vokalistka, kitaristka in klarinetistka pri Tinkari Kovač.
ALJA PETRIC
Nekoč arhitektka, danes pevka, pedagoginja in vsestranska raziskovalka.
Izobraževanje na področju petja je začela med študijem arhitekture v Grazu z obiskom privatnih ur pri vokalistki Tjaši Fabjančič. Dodatno se je izpopolnjevala na raznovrstnih delavnicah iz jazzovske in etno glasbe ter preko sodelovanja pri različnih glasbenih projektih in zasedbah. Umetniško znanje je poglobila s študijem jazz petja in pedagogike na Privatni Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu pri prof. Caroline de Rooij. Ob tem se je udeležila še izobraževanj na temo zdravljenja z zvokom (Peter Hess® Academy) in terapevtske uporabe glasu. Pri umetniškem glasbenem delovanju je pozornost posvečala predvsem interpretaciji glasbenega izročila svetovnih kultur, projektom uglasbene poezije in jazzovske glasbe. V zadnjem obdobju pa raziskuje atmosefreičnost in zvočnost v glasbi ter sodobne pristope v ustvarjanju.
Svoje glasbeno znanje in izkušnje predaja v obliki individualnih ur in skupinskih delavnic na temo vokalne tehnike, pravilnega dihanja, izoblikovanja podpore, čutenja glasu, intuitivnega petja in improvizacije. Pri svojem delu skuša v slediti dragocenim izkustvom, ki so sled večletnega ustvarjanja v glasbi in poučevanju ter širokim pokrajinam lastne zaznave in čutenja. www.aljapetric.com