PREPLETANJA/INTERTWININGS

Performans Prepletanja predstavlja sodelovanje dveh umetnikov, ki v simbiozi ustvarjata svojevrstne »zvočno-gibalne« pokrajine. Le-te navdih jemljejo v življenju, skozi pogled na sobivanje človeka in narave ter čutenje metafizičnega. Zvočni ambienti in melodije osnujejo podlago, na katero se odzove telo, ki zvočno valovanje podoživi v materiji gibanja in nas vabi k čuječemu opazovanju sebe in dogajanja. S svojo prisotnostjo smo namreč vključeni v ustvarjalni proces in tako neposredno postanemo sokreatorji ustvarjalnega prostora, na katerega se umetnika ves čas spontano odzivata. Nastane »preplet« med izvajalcema, opazovalci in okolja v katerem performans poteka.

Alja Petric (glas, tolkala, zvočila)

Ryuzo Fukuhara (ples)

 

 

The Intertwinings performance represents the collaboration of two artists who, in symbiosis, create unique “sound-motion” landscapes. They take their inspiration from life, through a view of the coexistence of man and nature and a sense of the metaphysical world. Sound ambiences and melodies form the basis to which the body reacts, reviving sound waves in the matter of movement and inviting us to mindfully observe ourselves and what is happening. With our presence, we are involved in the creative process and thus directly become co-creators of the creative space, to which the artists respond spontaneously. There is an “intertwining” of two arts, the present observers and the environment in which the performance takes place.

Alja Petric (voice, percussions)

Ryuzo Fukuhara (dance)

Ryuzo Fukuhara se je rodil leta1965 na Japonskem. Leta 1989 je diplomiral na Akademiji za umetnost v Nagoji na Japonskem iz eksperimentalnega oblikovanja. Med študijem je začel plesati z dvema pomembnima Buto plesalcema, Semi-Marujem iz Sankaijukuja in Minom Tanako, od katerih se je naučil Butoh tehnike. Leta 2000 je začel delati kot plesni umetnik v Evropi. Ryuzo je med rezidenco v Evropi razvil lastno plesno metodo, leta 2006 pa je prejel 2. nagrado na tekmovanju za solo ples v 11MASDANZA – Mednarodnem festivalu sodobnega plesa na Kanarskih otokih v Španiji. Leta 2010 je bil povabljen, da vodi profesionalni plesni tečaj z režiserjem Ismaelom Iva na La Biennale di Venezia v Italiji. Istega leta je Ryuzo prejel status samozaposlenega v kulturi pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Septembra 2016 je bil povabljen kot gostujoči predavatelj na podiplomskem tečaju in plesnem tečaju na univerzi Towson. Na festivalu FringeArts v Filadelfiji, ZDA je izvedel tudi plesno delo z naslovom »RHIZOMAS« – v sodelovanju z glasbeno skupino Wormhole Superette iz Philadelphije. Ryuzo od leta 2013 poučuje Butoh ples na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

http://ryuzofukuhara.blogspot.com/

 

Sozvočja Sveta – Hostel Celica, Ljubljana // 18.10.2022
Fotografije: Sunčan Stone
Floating Castle Festival, Snežnik (SLO) // 08.08.2022