PEJSAŽI PREKMURJA

Vsaka krajina ima svoj karakter in svoj zven.
Tako pokrajina, kot tudi njeni prebivalci, so v Prekmurju preko zgodovinske odcepljenosti izoblikovali ter ohranili svojo značilno identiteto. Pejsaži Prekmurja upodabljajo zvočnost regije v kateri je avtorica odraščala. Pri tem skrbno in z občutkom odstirajo mnogotere plasti in značilnosti panonskega podeželja, ki nam pripoveduje v majhnih, skorajda neopaznih zgodbah. V odzven regionalnim pokrajinskim značilnostim, tamkajšnji prebivalci svoje navdihe beležijo v izrazitem jezikovnem narečju. Ta se je skozi zgodovino ohranil tudi v literaturi.
Pejsaži Prekmurja nas nagovarjajo večplastno. Besedila prekmurskih avtorjev (D. Šarotar, F. Lainšček, M. Vincetič, M. Kranjec, J. Novak, idr.) se melodično prelivajo v glasbo, ki je nastala po navdihu zvočnih posnetkov narave in umetniškega izraza avtorice.
Da jim lahko zares prisluhnemo, od nas zahtevajo umirjeno telo in um. Nastane tišina, ki je potrebna v umetnosti, da se besede povežejo in se rodi pesem. Je prostor iz katerega se rodi glasba in priložnost za poslušalca, da se prepusti vabilu v slušni svet nevidnega valovanja Pejsažov Prekmurja.
Zvočna instalacija:
29. november do 04. december, Mikk, Murska Sobota
07. do 10. december, Vodnikova domačija, Ljubljana
Koncertna izvedba:
Sobota 04. decembra ob 20.uri, Mikk, Murska Sobota
Četrtek 09. decembra ob 20.uri, Vodnikova domačija, Ljubljana
Projekt sta sofinancriala Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Murska Sobota.
Mikk Murska Sobota
      
    

Vodnikova domačija