VETER IN ODMEV: Štefan Kardoš

O ROMANU »VETER IN ODMEV«

Potem ko se telo kitarista Adama Teodorja Vogrinskega nezaustavljivo razkraja in ko se že zdi, da bo njegova črtomirska duša zdaj zdaj prestopila mejo in se v brezbrežni večnosti stopila s samo Ljubeznijo, se zatakne – nesrečnik je še vedno priklenjen na tegobe zemeljskega sveta, čeprav le z neznatno gravitacijsko silo, ki se ji pravi spomin. A ta sila je dovolj, da se začnejo premikati gore in časi …

… smo v idiličnem planinskem mestecu Gorenje selo. To je svet krepčilne selanske polente in zdravilne medice, dežela klene tradicije, čiste sreče in ravno pravšnje blaginje, ki ji s trdo, a pravično roko vlada robinhoodski župan in ravnatelj Karel Selan. Adam Teodor Vogrinski je postal učitelj glasbe na tukajšnji osnovni šoli. Toda še preden prvič vstopi v učilnico, dobi namig, da v šolskih klopeh morda sploh ne bo uzrl učencev, ampak … hrčke ali celo še kaj bolj neoprijemljivega.

 

 

USTVARJALCI IN NASTOPAJOČI

Štefan Kardoš – avtor romana, priredbe besedil in pesmi

Ludvik Bagari – interpretacija besedil

Alja Petric – vokal, himalajska pojoča posoda

Tjaša Šimonka – vokal

Damjan Stanišić – kitara, aranžmaji

 

Ludvik Bagari, igralec, diplomiral na AGRFT v Ljubljani. Nastopal je v več deset filmskih vlogah (Usodno vino, 2016, Julija in alfa Romeo, 2015, Šiška Deluxe, 2015, Inferno, 2014, … Carmen, 1995, Halgato, 1995, Ko zaprem oči, 1993, Kavarna Astoria, 1989, Veter v mreži, 1989) in številnih gledaliških vlogah v SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, MGL, Slovenskem ljudskem gledališču Celje, Gledališču Koper, Prešernovem gledališču Kranj. Je producent filma Norega se metek ogne (2004), avtor melodramatske pravljične grozljivke Srceder (2009) in član glasbene skupine Na lepem prijazni.

 

Štefan Kardoš je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenščine in sociologije kulture, zaposlen je kot profesor slovenščine na Dvojezični srednji šoli Lendava. Je soavtor romana Sekstant (skupaj z Normo Bale in Robertom Titanom Felixom), ki je izšel 2002 kot sozaložniški projekt založb Franc-Franc iz M. Sobote in Litere iz Maribora (roman je bil uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik leta 2003), in avtor naslednjih romanov: Rizling polka (Litera, 2007; nagrada kresnik za najboljši slovenski roman leta 2008), Pobočje sončnega griča (Litera, 2010; uvrstitev med pet finalistov za nagrado kresnik 2010), Zajčja sled/Zaveča slejd (Franc-Franc, 2012; krajše romaneskno besedilo v slovenskem knjižnem jeziku in porabščini) ter Veter in odmev (Franc-Franc, 2015; roman s priloženo zgoščenko).

 

mag. Damjan Stanišić je s svojimi idejami, posebnim pristopom in bogatim znanjem močno vplival na kakovost pedagoškega dela in kitarske igre v Sloveniji. Magistriral je na beograjski Fakulteti za glasbeno umetnost. Aktivno koncertira kot solist in kot član različnih komornih zasedb (Edin Karamazov, Saša Vasić, Amadej Herzog, Melanija Gradečak, Cveto Kobal …), nastopa na različnih festivalih. V zadnjem desetletju je za njim več kot 300 koncertov. Sodeluje tudi v literarno-glasbenih projektih. V Sloveniji in tujini vodi masterclasse; njegovi učenci so dobitniki številnih nagrad. Z Aljo Petric sta ustanovila Duo Ponte in nastopata po Sloveniji in Evropi. Bil je pobudnik in idejni vodja Murskega festivala kitare.

 

Tjaša Šimonka je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Za diplomsko nalogo pri predmetu etnomuzikologija je prejela Perlachovo nagrado Univerze v Mariboru. Je profesorica glasbe na OŠ III v Murski Soboti in na DSŠ Lendava. Glasba ji pomeni vse, saj se z njo ne ukvarja samo poklicno, ampak tudi v prostem času. Je vokalistka pri zasedbi Ethnotrip in vodja vokalne skupine BeleTinke iz Beltincev, v javnosti pa se pojavlja tudi kot solistka. Z Ethnotripom so izdali dva CD-ja (Ethnotrip in Kdo po pil iz bistrega studenca?), z BeleTinkami pa so prejele zlato odličje na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pragi (2014), zlato priznanje v kategoriji ženskih pevskih zborov in srebrno v folklorni kategoriji na tekmovanju v Španiji (2015). Sodelovala je pri projektu Murske balade in romance, kot gostja velikokrat poje z Marko bando.

 

Izvedbe:

14.04.2016 – Knjižnica Lendava

16.03.2016 – PIŠK Murska Sobota

23.06.2016 – Podelitev nagrade kresnik, Rožnik